Indicatievormen
Voor huishoudelijke ondersteuning en individuele begeleiding kunt u bij de dienst WMO van uw gemeente een indicatie aanvragen, U kunt ook een indicatie hebben van de WLZ (wet langdurige zorg).
U kunt daarbij kiezen uit 2 indicatievormen: Zorg in natura of een Persoonsgebonden budget.
Wat het beste bij uw situatie past en wat de mogelijkheden zijn in uw gemeente is natuurlijk erg persoonlijk.
Zorg in natura (ZIN)
Als uw zorgaanbieder een contract heeft met de gemeente waar u woont, kunt u kiezen voor een zorg in natura indicatie. Dan verloopt het hele administratieve proces tussen de zorgaanbieder en de gemeente. U ziet dan geen facturen en er worden ook geen handelingen van u verwacht ten aanzien van betalingen. De zorgaanbieder declareert na afloop van de zorgperiode via een digitaal proces uw zorg bij uw gemeente, zij betalen rechtstreeks aan de zorgaanbieder. U bent wel zelf verantwoordelijk voor een actuele indicatie, wij helpen u er aan herinneren wanneer deze bijna afloopt.
Het persoonsgebonden budget (PGB)
Wanneer u een persoonsgebonden budget heeft vanuit de WMO of WLZ beheert de sociale verzekeringsbank het budget. Wanneer u zorg inkoopt zult u eerst met uw zorgverlener een contract moeten afsluiten. Daarna kunt u de afgesproken zorg bij uw zorgverlener in kopen. Uw zorgverlener stuurt de factuur naar u toe. U controleert deze en stuurt deze door via het PGB portaal. De factuur wordt dan rechtstreeks aan uw zorgverlener betaald. U kunt ten allen tijden inzien hoe hoog uw resterende budget nog is en eventueel in een periode dat u meer zorg nodig heeft, extra tijd inkopen.
Centraal administratief kantoor (CAK)
Voor alle vormen van zorg bent u een eigen bijdrage verschuldigd. Het maakt hierbij niet uit hoeveel zorg u heeft ontvangen. Het CAK int deze bijdrage maandelijks. Uw zorgaanbieder heeft hier geen inzicht in en ontvangt deze bijdrage niet.